~~~ Its Bad To Say Bad Things Behind One's Back, Especially When You Don't Even Know The Person..and I'm Fifa, Let Me Exist As I am, For I Simply Just Want To Be Me! ~~~
There was an error in this gadget

Wednesday, October 21, 2009

:: Dress ::

Hahaha...ni lagi 1..tgk model ni pakai, aku pun tringin nk ada 1 koleksi baju dress cmni..tp aku xnk yg labuh..nk yg 4 suku..paras betis..ehee..nk beli ah! hukhuk.. ^_^
harga nye around RM30 -RM 60 laa..tgk jenis kain gak la..


Love dis one!


Kaler ni cntik tp labuh sgt..





:: Yg Cantik ::

Weee~ cntiknye model2 ni.ni sume model pakaian yg online punye..huk2..org yg xnk beli baju pon kalo dh tgk moel lawa cmni trus nk beli..hukhuk~ kalo la aku cntik cmnih..hahaha.. :P






























:: Not in the mood ::

Aku baru je balik dr kelas mandarin nih.ntah nape arini aku rasa xde mood la..asik nk hangin je..tp xde la aku lepaskan kt org..aku juz senyap je..pe org cakap aku rasa malas nk amik taw, pe yg berlaku sekeliling aku pn aku rasa mls nk amik port ah..lantak korg sume la nk wat pe pn..aku mmg xde mud giler.. dlm kelas td pn aku snyap je..xckp pn..wat bongok jee..mengelamun..tp xpikir pape pun. Ak ada prob ke yg wat ati runsing ni? aku pn xtaw..nk kata bab cinta..ayoyo..xmoh ah jiwang2 ni..adui...duit? ada lg..xde mita je kat abah..abis tu apa? ada cm xkena je la today..
tp td aku TERhangin gak kt kazen aku..aku msg die, mita no fon lectrer mandarin aku coz aku nk tnya pasword utk log in course evaluation, die xde respon pon..lama aku tnggu..bila aku kol byk lak tnya..mcm seolah2 die pikir aku nk fon num tu nk bodek lectrer up mark mandarin aku kot..aku pn ckp agak cm nk marah la.. sbb die asik tnya tuk apa..tuk apa..bengang la aku, sbb ak n cepat..bg jela kn..so aku jwb "xde..ak nk kol laoshi, nk mita psword kna log in bnda ni..ko bg jela.."
die kata die xde no laoshi...then ada la sesi soal jwb ngn aku, last1 die bg..die juz terlupa apa nama laoshi yg die sVE dlm hp die..tp xpela..emm..
bila dh xde mud ni, kesalahan kecil org pn leh wat kita jd bertambah hangin kn? xelok mcm ni kan..sory k my kazen if i terkasar..im not in the mood today..xtaw nape.. :(

p/s : sory..

:: Limited Connection ::

Y E S !! pg ni aku on laptop pukul 7 kot..mengharap sinar matahari pagi ini memenuhi harapan aku dr ptg semalam! ak nk update my blog la..ish xleh jd beb, sok tarikh last markah blog ni diambil..giler aku susah hati dr mlm td..kenapa la wifi asik limited je..niat aku kan baik..bkn nk on9 benda xelok pun..juz nk update my blog, then nk download nota2 utuk kelas Dr. Afendy n nota Tn.Haji..kn dh nk final..hadoii..penat menunggu..dh la malam td i miss someone! hukhu..(bloody jiwang) wawawa~

pagi ni mulanya masa aku on laptop pun still xdpt conect gak.asik limited je..ingt bju branded yg limited edition ke? asik nk limited je..prob tol wifi kolej aku ni..dr mlm td aku try..xdpt2 gak..byk kali aku on off laptop..aku rasa dh biol laptop aku ni..pagi td pn xdpt..hangin tol! hampeh a ko wifi..dengki kt aku..so aku tidorkan la diri dgn hati yg lara dan patah hati..g pn ujan pg ni..weee~ bestnye tido..haha..then when i woke up at 9.15am..YES! dh connectd! so sblm status n signal jd limited baik aku update my blog sbb pesaing aku skg ni azie..wawawa...hehe.. amin..niat baik beb... (^___^ hehe..

p/s : wey g update blog ko..kita kena target smpai 100 ni..kalahkan bai n umi! cepat! :P

:: TMT web design ::

Tuesday, October 20, 2009

:: I Remember ::

I remember...
The way you glanced at me,
yes I remember
I remember...
When we caught a shooting star,
yes I remember
I remember..
All the things that we shared,
and the promise we made,
just you and I
I remember..
All the laughter we shared,
all the wishes we made,
upon the roof at dawn
Do you remember..?
When we were dancing in the rain in that december
And I remember..
When my father thought you were a burglar
I remember..
All the things that we shared,
and the promise we made, just you and I
I remember..
All the laughter we shared,
all the wishes we made,
upon the roof at dawn
I remember..
The way you read your books,
yes I remember
The way you tied your shoes,
yes I remember
The cake you loved the most,
yes I remember
The way you drank you coffee,
I remember
The way you glanced at me,
yes I remember
When we caught a shooting star,
yes I remember
When we were dancing in the rain in that december
And the way you smile at me,
yes I remember....


p/s : love dis song! By Mocca! : )

:: Bidayuh 3 ::

Kan dh ckp, mmg aku seorg yg rajin..ahaks! aku harap bkn kerana hari ini hari rabu yg menyebabkan aku terasa diri ini amat rajin sekali (bahasa lewah dh ni,kalo exam BM msti failed). pe yg korg rasa? korg rasa hnya hari rabu je ke aku tibe2 agak rajin? korg rase cmne? be honest la..huhu..aku rasa, tiap2 ari aku rajin..haha..rajin tido..tp arini aku rsa ajin sket..bgn awal..g fakulti, n dh balik dh pun..waa rajinnye..kalo my mom n my dad taw arini aku bgn awal, mesti dorg bangga yg anak mereka sudah pun berubah kearah era kerajinan!

ok. disebabkan masa itu emas (ayat ni lg..) aku akan senaraikan lg bhsa bidayuh yg aku taw..xbaik kedekut ilmu beb..xberkat..sebelum ni aku xpenah share ngn org bhasa ni, sbb tu smpai skg aku xfasih lg (balasan pd dri sndri kot.hehe) alaaa...bkn xnk share, tp malas la..kang buka cite sket je, sume nk tnya mcm2..g pon ak xfasih sgt, nk ajar org, diri sndri kena taw la..aku pasti aku bkn keturunan ayah pin untuk menghebahkan ajaran sesat x tentu hala..jd disebabkan aku taw darah yg mengalir dr tubuh aku ni jenis "berani kerana benar, takut kerana salah" hehe..xsesuai la..haha..aku share je pe yg aku taw walaupun sket..ini kalo aku terbitkan kamus pun baru 2helai je kot..hahaha.. :P

malas : ma-las
rajin : gi-ra-jak
bunga : bu-ngak
rumah : ra-mi
busuk : bu-uh
manis : bi-gula
tawar kurang gu-lok
pahit : pa-it
panjang : a-muh
jangan bising : aba ku-yak
gigi : jip-peh
ambil : tumit
mandi : ma-muh
bau : se-keh (sebutan emak)
tak : ka-e (sebutan epal)
boleh : bu-le (sebutan epal)
masuk : me-ret (sebutan emak)
tiada : a-nyap
habis : u-bo
buku : book
langsat : lang -sek (sebutan emak)
tandas : ja-man

**akam : merupakan pnggilan kepada org yg lebih tua
cth kalo nk bertanya kepada atok atau nenek :-
atok nk makan apa? : akam irak maan anih?

haa..cengitula lebih kurang..hehe..

p/s : cintailah bahasa anda.. ^__^*)

:: Bidayuh 2 ::

Ok, disebabkan arini aku sgt ajin, aku bg lagi bahasa bdayuh yg aku taw..xpyh la tunggu esok..aku bg skg jgk..sbb aku rasa diri aku rajin pada hari ini..bersamaan dgn hari rabu.. aku rasa mmg aku ni rajin la..tp xpasti jugak mybe hnya rajin pd hari rabu shj ataw sememangnya sejak lahir, sejak azali aku dh dikurniakan sifat ajin kot..hahaha... :P

Ok, tanpa membuang masa atau melengah2kan masa kerana masa itu emas..hehe..(xde ayat lain dh..) ak akn senaraikn segera ape yg aku taw..

ayah : a-mang
abang : umu
adik : adi
mak : a-mah
kakak : xingt la beb..hehe..
anak : a-nak
awak : a-mu
saya : a-ku

acara : pro-gram
ada : a-deh (sebutan emak)
air : u-mo
api : a-pui
angkat : ta-kat
angin kuat : angin da-ras
atas : sa- mu
di atas : dak sa-mu
awal : ja-gek (sebutan emak)
awas : was-was
anggur : a-ngur
bodoh : bu-do
pandai : pa-nai
baik : pa-guh
jahat : bi-ek (sebutan epal)
senyum : na-tau
bila : wang ma-rih
buah : bu-ak

ok3..ini je tuk lesson bidayuh 2..kalo korg nk taw byk lagi korg tnggu bidayuh 3 lak k..tu aku xsure bila laa..tngguuu je kalo nk blajo..

p/s : aku pn xterer sgt bhsa bdayuh ni..hukhuk~ kdg2 atok nenek aku ckp pn aku masih xpaham2..huuu.. : P

:: Bidayuh 1 ::

Kuikuikui..arini adalah ari rabu..agak tibe2 pd arini aku nk membuat mini kamus online bahasa bidayuh yg aku taw ke dlm blog aku..bahasa bidayuh ni aku belajar dr my mom coz beliau merupakan anak jati sarawak dan berasal dari keturunan bidayuh. aku xbyk taw tp agak taw la berbanding mereka2 yg xtaw..hahaha.. :D

So, tnpa membuang masa (kerana masa 2 emas) lets we start..wif hari dulu la..

hari : a-nu
isnin : nik
selasa : du-ah
rabu : ta-ruh
khamis : um-pat
jumaat : ri-meh (spt sebutan emak)
sabtu : e-nem (sebutan emak)
ahad : ming-gu

Nombor pulak okeh..hehe
1 : nik
2 : du-eh
3 : ta-ruh
4 : um-pat
5 : ri-meh (sebutan emak)
6 : e-nem (sebutan emak)
7 : ijuk
8 : ma-hi
9 : Pri-ie
10 : si-me-heng (sebutan emak)

ini lak haiwan..ngee~~~
ayam : si-ok
anjing : ka-sung
burung : ma-nok
buaya : bu-ai
babi : pa-ngan
badak : ba-dak
lembu : sa-pi
kambing : kam-bing
kucing : si-ngau
beruk : ba-ruh
monyet : ka-rak

ok, yg ni xde kategori dh ah..haha..

pisang : ba-rak
meja : mi-ja
makan : ma-an
minum : nyi-hup (sebutan nyihep)
lari : bi-ra-jung
menari : jo-get
benci : ba-jik
cantik : ti-me-ngen (sebutan emak)
kecik : ki-cek (sebutan emak)
besar : ba-has
gemuk : si-me
kurus : ku-lus
baling : ba-tan
batu : ba-tuh
baling batu : batan batuh
cekap : nya-nak
duduk : ngu-luk
diri : mi-job
berapa : ku-duh
sakit : ma-nam
sedap : si-dik
kenyang : bi-so
lapar : si-be-rek (sebutan emak)

ok, smpai sini je tuk arini..nt kalo ajin aku bagi lagi..hehe..

p/s : xrugi kalo blaja.. ^__^)*

:: My Epui! ::

Say Hi to my epui!! hahaha.. epui adalah Seekor hamster yg beratnye..err..xtaw..n tngginye..hee pun xtaw..tp yg pasti die adalah seekor binatang yg mempunyai bulu di seluruh badan! kih3~
Epui ini diberi oleh seorg kawan kepada arwah my sis..dia bg 2 ekor..sepasang la..by then on dat time my sis sibuk keje xde masa nk jaga so dia bawak balik dis epui ke perlis..my bro la jaga..hehe..

at 1st, aku rasa takut sgt nk pegang epui..sbb die kn seekor tikus? wawawaw..gelinyee..tp aku mmg syg binatang..yg berbulu je taw! tettt!! hehe..kiut sgt..nk pegang rasa takut, nt die gigit..my sis sndri pun xpenah..my bro pun..so aku dgn cuba nk wat berlagak, wat2 la brani depan my sis n my bro masa tu..

aku ckp kt my sis "weh hamster ko ni garang ke x? " my sis ckp "ntah, ak pn xpenah pegang..npe? "
"aku nk pegang ni..die gigit x?"
my sis ckp "ntah,try la pegang..ko brani ke..ak takut die gigit"

hahaha..owh takut rupenye..dlm hati "masa ni la nk wat cm heroin..kahkahkah!! so aku pun masuk kn tgn pelan2 dlm sngkar..dlm hati aku ni adui cuak giler beb..arap2 tikus ni xcari pasal la ngn aku..niat ak baik je..nk belai2 dorg.hehe..masa mula2 aku masuk kn tgn tu epui2 ni steady je..dekat2 ak nk pegang dorg lari, pergh xceramuk lak prasaan ak time tuh..tp xpe beb, ak kena berlagak cool ni dpn akak aku..haha..so aku dpt tngkap sekor, xtaw jntan ke betina..yup! dia gigit tgn aku..haha..tp xsakit langsungg!!! hahaha..terbukti hamster ni yg jinak nye sbb dia xlari pun..steady je kt tgn aku..an d selepas peristiwa itu bru la my sis n my bro berani2 kn diri nk pegang setelah aku mengofferkn

diri menjalankan eksperimen ke ats 2 ekor epui ini sama ada dorg ni jinak or liar.. hasilnye, jinak! hehe.. :P

Korg sndiri leh tgk betapa steady nye hamster kitorg ni..haha..suke tngkap gmbr..kahkahkah..xlari pun..korg tgk la pic ats sekali belah kiri, yg my epui berdiri depan ngn tikus hitam 2..kelakar x? steady je bila aku nk snap pic..tikus itam tu permainan getah punye...ak n my mom beli tuk epui wat main..die suka sgt kt tikus itam tu..abis telinga org tu die gigit2 n tarik2..ish2..dasat ko epui..

setelah 2 bulan mendirikan uma tngga dgn epui betina, kuang3x..mereka dikurniakan 7 ekor chaya mata..TAHNIAH! anda memang subur ye epui!! :P

p/s : si epui ku sgt busuk..huhu~




:: The Beautiful ::

Today xtaw la nape aku rindu sgt ngn sahabat lama aku yg gampang maut ni..sorg nadia, sorg lagi rawaida..
Baju biru (nadia)
baju ungu (rawaida)

Masa mula2 aku pindah kt perlis, org pertama aku kenal adalah fatihah (pic dia dh di burn dlm cd la..so xdpt upload), 2nd is nadia n 3rd is rawaida..(yg dlm pic ni..cun nk mampos skg..dulu masa zaman xmatured "karat" giler lg2 nadia..hihi..:P

Aku n nadia adalah jiran sebelah uma..rawaida pulak duk blakang uma aku..kitorg ni mmg geng otai la masa form1,2,3,4..haha..suka carik gado sehh..dorg ni korg tgk je muka bapak ayu, tp kalo korg nk taw, dorg tuh giler kepoh,n gampang nk mati..kalo ak gado, sape lg yg tlg backup aku kalo bkn dorg..waaa..heroin maki adalah nadia la..itu kalo sekali maki org mmg bapak pedih la kalo dengar..i miss them sgt2..teringat zaman2 bongok dulu..curik2 buka posa..hadoii!!! curik buah pelam..masyaAllah! buli anak jiran yg duk paling hujung sekali kt
taman kitorg..ntah la nape ak n nadia benci sgt kt budak tu..haha..kitorg kalo nmpak je budak tu lintas depan kitorg, otomotik tgn ni laju je hayun n "kuk" singgah atas kepala dorg..bg lukuan maut..hahaha!! weeyyyy..apasal aku jahat sgt neyh..huk3..
:P

Kitorg last jumpa masa hari raya haritu, bln 9...pd mulanya kitorg dh rncg nk jumpa kt uma shafa (mber kamcing kitorg gak.., tp pic dia xsempat diuploadkn) masa tu uma shafa ada wat open house masa raya ke-3..aku la org pertama smpai kol 12
tuh beb..sbb uma die ni salu wat laksa..mak die wat sedap sehh!! haha..mcm2 la mak die masak, ada laksa, mee kari, lontong, nasi impit, kuah kacang n dessert la..aku makan sume yg ada beb..sume mak dia masak, sume aku rasa!! sbb masakan mak die mmg besh la! sementara nk tnggu 2 ekor minah ni dtg..bapak giler lmbt!! dh lama aku xjumpa dorg sbb my family dh pindah ke taman lain, nadia pun sama dh pindah ke
taman lain, shafa pulak lg jauh pindah ke alor setar..tnggal rawaida je yg still duduk taman lama kitorg tu..tp 1 je yg bagus, walaupun kitorg dh berpecah, hbgn akrab tu masih terasa smpai skg..walau skg dh besar, masing2 jauh, n wat hal sndri, tp bila sesekali kitorg berkumpul, bagai nk pecah uma tu ngan gelak ketawa kitorg..masing2 mmg ada bakat jadi raja lawak, so no wonder la..berlawan2 wat lawak poyo n lawak bongok! hahaha! muke je cun sekor2 (except me..ceh..) tp prngai..aduii..failed la kalo dh bergelak! uma shafa la jd mangsa time tuh..kitorg kalo jmpa mmg xingt dunia..org lalu pun xprasan..!

Nadia skrg dh keje..di KL jd astant manager kt satu kedai jual brg kesihatan..kerusi urut tu..die mmg berkebolehan dr segi komunikasi..so dr seorg promoter, die nye sale bgus, so dh up dpt jwtan yg baik..rawaida pulak bru abis blaja kt politeknik..shafa pun dh kje kt syrkt multi level marketing..n aku still stdy cm rawaida..

mmg rndu sgt ngn dorg arini..tiba2 je..wawawa..agak tibe2 di situ..kitorg sejak kenal, masa aku mula2 pindah ke perls smpai ke arini, xpenah bergado..mmg masuk la ngn kepala..rawaida ni satu je, mencarut memanjang..huhu..pastu ckp laju kalahkan kelajuan aku..nadia pulak jenis kepoh2, becok2..ada2 je nk sakat org..shafa? hehe..die je agak matured antara kitorg..haha..tp die still leh masuk ngn kitorg..dorg yg best! terbaik! good! n pape jela yg seangktan dgnnye.. ssh nk jmpa frens mcm dorg..ssh n snang sama2..wat jahat pun sama2..hehe..tingat giler zman ada sukaneka tuk anak2 polis, jamuan hari raya PDRM..sume tu kitorg kalo pergi mesti bersama! hehe.

P/s : syg korg sgt2..nadia, rawaida, shafa,fatihah n suriani.. :)






:: BRAND’S® InnerShine Prune Essence ::


Dah hampir 6 bulan aku mengamalkan minum dis product.. 1st yg sarankan kepada aku untuk mgamalkan innershine prune ni adalah my mom sendiri..coz mama ckp bnda ni bagus untuk kesihatan dalaman n kulit yg terlalu sensitif mcm kulit aku..^__^

My mom pula mengetahui kelebihan dis produk from her staff sndri.. die kata staff dia ckp innershine prune ni mmg bagus untuk menjaga kulit yg sensitif sebb beliau dh mengamalkan hampir setahun dan mmg nmpak perubahan kulit mukanya. so 1 nite, masa aku lepak kt bilik mama aku, die story to me about dis product. at 1st, ak wat dont know je coz my mom ni adalah seorg yg sgt mengambil berat n risau dgn masalah kulit muka aku yg teramat sensitif..before ni, aku selalu kena ikut je pe yg my mom sarankan..pegi fashial, huh! boringnye..:( then cuba pelbagai product..the last 1 product die beli 4 me is nutrimetics, set 4 senstve skin rm156..aduh..kena guna yg ni pulak ke mom?? baru 3x aku guna dis product, aku rasa my skin kasar..so riso bout dat, aku mula gtaw my mom..then she said, ok, u can stop it..then mbazir mcm 2 aje..dis is sbb my mom yg terlalu prihatin with my snsitve skin.. my mom too..xleh kena panas sket, kulit muka jd merah sgt..kaler pink..hahaha..:P

So after diyakinkan dgn seyakin2nya oleh my mom, 1 day me, my mom n my dad pun hang out la ke pasaraya guardian..mencari bnda ni.. bnda ni agak mahal..pek 6 btol hrganya RM20++..n my mom said, every day u kena minum dis one b4 tido..i said..ok2 je..

tp disebabkan harga yg mahal, n bayangkan kalo tiap2 ari aku minum bnda ni mmmg leh kopak "bank" parents aku tol x..so mak ckp, xpyh tiap2 mlm la..but make sure, 1 week amik 3 botol..non stop..

so dh balik tu, mlm tu b4 tido, aku try 1..oklah rasanya..manis dan pekat! lepas tu ak mesti minum air masak lak sbb air die terlalu likat..not bad la..sedap je..haha..

then until now aku masih mengamalkn inner shine prune ni..and aku rasa setiap kali bgn pagi, i feel fresh (tu kalo mlm 2 aku ada minum la..), my skin pun dh semakin ok.. ^__^

ini pulak info yg aku dpt from brands punye website..mgenai khasiat2 nye.. :

The Health Benefits of Prunes

Rich In Fibre - Prunes are a rich source of dietary fibre and can help you maintain a healthy digestive system. They are known to promote better digestion, foster good bowel movement and reduce constipation.

For Heart Health - Prunes can help promote a healthy heart by lowering cholesterol levels in your body.

Full Of Antioxidants - Prunes have twice as much antioxidants as other fruits. Antioxidants protect your body cells against free radical damage which helps boost your immune system as well as delay the aging process.
Contains Essential Nutrients Prunes also contain abundant amounts of Iron, Potassium and Vitamin E


• Iron - to nourish your blood circulation by carrying oxygen to the cells• Potassium - to regulate the body’s water balance and maintain normal blood pressure• Vitamin E - an antioxidant to slow aging process• Vitamin C - assist in reproduction of collagen, a key ingredient to maintain skin's elasticity and youthful appearance

The Uniqueness of BRAND’S® InnerShine Prune Essence There’s no easier way to enjoy the wonderful health benefits of prunes than with BRAND’S® InnerShine Prune Essence. It contains all the natural goodness of prunes in one convenient bottle.
It is a ready-to-drink and delicious natural fruit essence, rich in dietary fibre and other essential nutrients that nourish your body from within… to help you realise your true outer beauty.

BRAND’S® InnerShine Prune Essence is 1.5 times more concentrated than ordinary prune juice and is extracted from the world’s best quality prunes from California. Made from 100% natural ingredients, it contains no added sugar, colouring or preservatives. It is also enriched with beneficial prebiotics (Oligofructose and Inulin) to help improve digestion and Vitamin C - an essential nutrient that assists in the reproduction of collagen, a key ingredient to maintaining skin’s elasticity and youthful appearance.

p/s : thx mom kenalkan dis produk 2 me..n thx 4 da everythg! i love u mom! muaxx! ^___*

:: Kenapa Sentiasa Ingin Cantik? ::

Apa tujuan semua kaum wanita sentiasa ingin nampak cantik?
Adakah untuk memikat kaum lawan jenis nya?
Atau adakah untuk keyakinan diri? Personaliti? Menunjuk2?
Apa komen anda??

Kui3..aku xrasa pun blog ni ada org bg komen..hukhuk~ xpela, biar aku je yg syok sndri mengkounselarkan diri dan pd sesapa yg TERbuka blog neyh~ ^__^

Sbgai seorg prmpuan, bg aku, sentiasa nampak cantik 2 bukan bermaksud nak memikat kaum laki sahaja (lagi2 pd someone yg kita suke senyap2 kot..hehe) ,tp perlu cantik dr segi budi bahasa,perbuatan,tingkah laku dan byk lagi barulah perfect! betul x?. klu nampak cantik kt luar aja dlm isi hati x cantik x bagus juga kan? hehe..poyo ah aku ni.. :P

Sebenarnya, Kecantikkan itu satu perkara yang subjektif...
Kecantikkan itu juga, hanyalah ilutrasi luaran...
Bila hati kita bersih dan cantik, maka terpancarlah sinaran atu cahaya kecantikan (mcm cahaya kuasa dragon ball) pada wajah kita...hahaha.. :D

Hakikat yg paling benar, tiada perempuan yang tak suka kecantikan! jd xperlu lah hipokrit.. sometimes ada my fren, bila nk kuar nk mekap, kdg2 x..me too la..kalo rasa nk cntik hari tu, make up sket,kalo x juz oles liP balm, lipstixk n celak..:)

Ada kaum lawannya pula iaitu kaum lelaki memang kagum dgn kecantikan perempuan. Sejak kebelakangan ini lelaki juga tak kalah dr perempuan dalam kecantikan. Kalau lihat di Thailand terkini , Perempuan episod ke-2 (pondan) boleh kata lebih cantik dari perempuan lagi. Dengan wajahnya, kulitnya, pemakaiannya, pertuturannya, kelakuannya dan banyak sektor lagi yg mereka tak kalah dgn perempuan (origanal). Malah kaum ni lagi expert dr wanita original! adui..kadang2 lalu tepi aku, aku pun teruja dan wow!! fuhyoo...ni dh melebih ni beb..kalah aku..(sok sek sok sek la aku n my fren after 2..hahaha) Inilah yg berlaku sekarang. Ini nak menunjukkan kecantikan Tak Lagi untuk kaum perempuan tapi kpd sesiapa saja yg memerlukan kecantikan.


p/s : sesungguhnya penilaian manusia itu tidak penting, kerana yg penting adalah hati kita dan sejauh mata kita di sisi-Nya..

Monday, October 19, 2009

:: PKENPs ::

Ini adalah sebahagian memori indah ketika aku menjalani latihan industri di Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs)..ampir 2thn lepas kot..hehe.. :P



Rakan pelajar lain yg turut menjalani latihan praktikal bersama aku

From left : USM, UNIMAS, UITM, POLITEKNIK, POLITEKNIK, POLITEKNIK, UUM


Bersama Kak Zati, and pelajar sekolah semasa handle program lawatan keusahawanan di Ladang teh cameron hgland.. ^__^




Di Kulim Hi-Tech Park

Bersama kakitangan PKENPs, Guru2 sekolah yg terlibat, dan pengarah jabatan pelajaran negeri Perlis..

Time ni aku diberi kepercayaan dari penyelia aku En. Hasnan utk handle 1 program wat lawatan ke cameron hgland n perak. Yg terlibat dlm lawatan tu adalah kakitgn PKENPs, department usahawan, and 6 buah sekolah rendah. Agak berat nk terima program ni coz xpenah wat, xtaw nk bajet n mcm2 la..Tp en. hasnan byk membantu walaupn at first aku rasa die agak garang, suke perli2 aku..hahaha..n suke bndingkan kerje aku ngn sorg budak chinese yg juga turut wat prktikal kt situ.

This program, aku stat dgn wat kertas kerja dulu. masa tu bpe kali aku trun naik trun naik jmpa pngarah mita luluskn kertas keje aku tu..aku g bhgian kewangan, cek peruntukan..naseb ada tp bajet aku letak tnggi sgt..terpaksa kurangkan bajet n seterusnye mberi efek kepada elaun kakitgn yg turut serta dlm program ni..so, slepas tu..bila everythg is ok ak diberi pnghargaan sbb dpt meluluskn program tu yg dh lama tertunggak sbb xde yg handle. mmg kembang ah lubang idung aku nih..kahkahkah!! iye iye je xde org handle tah2 sj peram lama2 bg budak prktikal yg wat..mana la tau kan..huhu~


Paling xleh lupa bila ak dh abs prktikal, on the last day, dorg ada wat majlis mkn2 meraikan aku..dpt adiah form HR department, bhgian usahawan n bhgaian kewangan..thx kepada sume diatas tnjuk ajar.. ^__^
P/s : ^__^

:: Puisi Untukmu ::



Kakak..,
Andaikan kau tahu, dirimu tak ada duanya,
Dan andaikan kau tahu, dirimulah yang paling berbeza..
Kakak..,
Hanya kau …
Yg boleh membuat aku tersenyum disaat hati ini terhiris,
Yg mampu membuat aku yakin pada diri ini..
Yg dapat membuat aku merasa diri ini disayangi,
Yg sentiasa menguatkan aku di setiap masalah yang menimpa aku..
Dan kau...
Tak layak dibandingkan dengan siapapun,
Kerana segalanya dalam dirimu adalah indah dan mempesonakan...,
Segalanya dalam dirimu membawa rasa damai ditengah kebencian dan kemurungan..,
Hati yang tulus, sikap yang lembut, dan kata-kata yang manis
Semua itu yang terbaik yang pernah kurasakan..
Ya Allah...,
Kakakku Temanku,
Penawar duka dikala hiba,
Menenangkan jiwa ketika durjana,
Mengingatkanku tatkala terleka,
Memberikan semangat tidak pernah lupa,
Tidak pernah kenal erti putus asa,
Menjalankan tugas sebagai hambaMu, Ya Allah...
Berpisah kami Na'uzubillah,


Kelak bertemu di syurga sana...


~ Amiiinnn... ~




`Semoga Rohnya dicucuri rahmat Allah S.W.T. ...'




p/s : To those who have elder sisters, appreciate them !


Sunday, October 18, 2009

:: Another Gift ::




Ini lg satu perfume yg aku dapat after my kazen bg.. dis is from someone yg penah be part in my life b4 dis..emmm..off record la. yup2, btw thx! dis perfume also wangi, n i love it too! juz foor women..emm..bau lembut..then kekal dr pg smpai ptg!


Botol kiut! tgk tuan la kot..hahaha.. :P

I love perfume..n collect dis botol2 even dh abis guna but only 4 da certain product, brand n bottles! i have 1 Hypnose tp dh abis..then nk beli lg pastu my poket tgh kering..so agak tersangkut.. nt lah..dont know when..hurmmm....


My mom ada beli 1 lg perfume..LOVE Purple.. yup wangi sgt! but...i cant used it..coz it will refresh my mind to my sis becoz my mom beli dat perfume 4 her..not me..haha.. :P jahat my mom..berat sebelah..masa tu die pegi kursus at somewhere..then she buyed perfume for my sis..ouch mom, very2 wangi la..why xbeli 4 me too! she answerd..she dont know dat i want perfume, coz ak xmention pd die..nk mention cmne mama, me kn kt srwk..xtaw pun mama g kursus lorh...hukhuk.. tp xpe, xjd nk majuk lama2 coz she still buyed me somthig! yes, i got ladies blouse! the important thing, ada top! hahaha..weee~ thx mom, u know i love bju yg ada top! white colour? ouch, sshnye nk jaga.. ^__^


p/s : Thx mom, thx my kazen, thx someone..owez rmember me whrever u r..wherver u go..wherever whenever by shakira..hahaha!

:: Her Gift ::




Aroma yang segar akan membantu meningkatkan tenaga Anda setiap hari. Aromanya yang wangi memberikan kebahagiaan dan kepuasan. Penggunaan terbaik digunakan setelah mandi..yah, itulah Energizing Water Estabell..made in France! pendek kata, yg siti nurhaliza pakai tuh..haha..beli sndri xmampu dowh! bapak mahal..

Thx 2 my kazen, isabella...for dis perfume..Xpenah terpikir akan dapat dis perfume coz harga die mmg mahal..tnggu dh kje baru beli..she gave me 2 bottles..1 4 me..n 1 4 my mom.. thx..we like n love it so damn much!

Giler bapak wangi sehhh!! my fren ada tegur, when i used dis energizing water, bau nye lekat smpai lalu dpn bilik ak pun dh wangi..ouch, really? wow..very teruja guna dis perfume! ^__^

Aku pn suka pakai, wangi nye mmg melekat ah..aku basuh bju pun still bau lg sehh..ak dh jumpa 1 blog yg jual brg estabell dis..mcm2 product ada! nt la dh kje ak nk gna brgan ni..wangi sgt..for women, u ol should 2 try it too! its gud! mmg berbaloi! hahaa..:P
P/s : im lovin it! ^__^








Friday, October 16, 2009

:: Hukum mewarna rambut ::

Soalan tentang hukum mewarnakan rambut perlu dilihat dari pelbagai aspek, seperti tujuan mewarna, jenis-jenis warna dan pihak-pihak yang terlibat dengan kegiatan mewarna serta kesannya kepada diri, keluarga dan masyarakat.
Sehubungan ini ada sebuah hadis berkaitan dengan penjagaan rambut yang diriwayat Abu Dawud daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda yang membawa maksud: Sesiapa yang menyimpan rambut hendaklah ia mengemaskannya. (Miskat, 2/491). Mengemaskan rambut ertinya tidak membiarkannya kusut masai, tidak terurus, berterbangan apabila ditiup angin atau dibiar menjadi sarang tempat kutu membiak dan sebagainya.
Sebaliknya, rambut hendaklah dibersihkan setiap hari, diikat dan disapu minyak, supaya kelihatan sentiasa berseri. Bagi wanita pula hendaklah didandan atau diikat kemas, diwarnakannya jika sudah beruban dan tidak lagi diminati suaminya, tetapi hendaknya tidak dipamer kepada lelaki bukan mahramnya. Bagi wanita yang sudah lanjut usia dan tidak bersuami, tidak perlu lagi berbuat demikian, kerana tiada motif sebenar daripada pewarnaan rambutnya.
Sebahagian ulama melarang perbuatan mewarnakan rambut secara mutlak, seolah-olah warna rambut tidak boleh diubah daripada warna asalnya, namun sejauh yang diperhatikan, dalil-dalil yang dikemukakan bagi pengharaman itu tidak lengkap, atau larangan itu hanya kepada lelaki sahaja, sedangkan wanita dikecualikan, atau larangan dikhaskan kepada wanita tua yang mewarnakan rambutnya, supaya kelihatan muda dan bergaya, lalu diminati lelaki yang tertipu dengan rambut kepala yang kononnya masih hitam.
Saya berpendapat, mewarnakan rambut hukumnya harus bagi wanita yang bersuami, jika tujuannya memperlihatkan kecantikan kepada suaminya sahaja, tetapi hendaklah tidak mempamerkannya kepada umum. Amalan ini boleh dimasukkan di bawah tuntutan penjagaan rambut, sebagaimana dalam hadis di atas.
Selain itu menjaga keharmonian antara suami dan isteri sangat besar tuntutannya. Isteri tidak sia-sia, jika rambutnya yang putih itu tiba-tiba kelihatan hitam di hadapan suaminya. Bagaimanapun, wanita lebih suka memperlihatkan kecantikan dirinya kepada orang lain, bukan kepada suaminya.
Abd. Rahman ibn al-Jawzi (114-1201 M.) berpendapat, lelaki juga harus mewarnakan rambut ubannya dengan apa jua warna, termasuk hitam. Beliau menjawab hadis-hadis yang melarang mewarna rambut itu sebagai khusus kepada mereka yang bermotif untuk memelihara nafsu mudanya, sekalipun usianya sudah cukup tua, sehingga tiada tanda-tanda ingin insaf atau semangat kembali kepada cara hidup yang mengutamakan hari akhirat.
apakah jenis-jenis warna yang dibenarkan? Adakah meliputi semua warna seperti hitam dan perang atau warna-warna tertentu sahaja. Ulama berpendapat, orang tua yang rambut kepala dan janggutnya sudah beruban putih, tidak wajar lagi memilih warna hitam, kerana warna ini hanya sesuai bagi orang muda. Jika berminat, pilihlah inai bagi mewarnakannya.
Berbalik kepada soalan tentang bahan pewarna yang bertanda logo halal yang biasanya menunjukkan bahan itu bersih dan halal diguna. Saya kurang pasti sama ada pewarna itu untuk mewarna makanan dan minuman atau untuk mewarna rambut. Sepanjang pengetahuan saya, logo halal biasanya diletak pada makanan dan minuman sahaja. Barang-barang lain seperti pakaian dan alat-alat solek tidak diletakkan tanda itu.
Kita di sini berbincang soal halal haram bukan pada makanan, kerana makanan bergantung kepada sama ada suci atau najis sesuatu bahan yang hendak dimakan, sedangkan hukum mewarna rambut tidak kena-mengena dengan sama ada suci atau najis bahan itu, tetapi pada dalil, tujuan dan motif pewarnaan itu dilakukan.
hukum mewarna rambut ini tiada kena-mengena dengan hukum mandi hadas dan wuduk kerana hukum mandi hadas dan wuduk ialah wajib meratakan air pada anggota badan yang wajib dibasuh. Jika bahan yang diguna bagi mewarnakan rambut itu menghalang sampainya air kepada anggota yang dibasuh maka hendaklah dibuang terlebih dahulu bahan itu, terutama sebelum wuduk dan mandi hadas.
Ini bermakna bukan semua pewarna menghalang sampai air, puan dengan mudah sahaja dapat membezakan antara pewarna yang menghalang dan tidak menghalang sampai air. Bahan-bahan seperti kunyit tidak menghalang, tetapi bahan seperti cat dan cecair getah tentunya melekat dan menghalang. Seseorang yang ingin mandi hadas atau berwuduk, hendaklah mempastikan diri atau anggota wuduknya bersih daripada bahan-bahan seperti cat dan getah terlebih dahulu.
Oleh : Dr. Amran Kasimin
P/s : Thx 4 da information..:)

:: Melatah ::

Seorang ibu kelihatan sangat gembira apabila menerima kiriman sebuah kotak yang dikirim anaknya melalui perkhidmatan pos ekspres. Setelah membuka kotak itu, si ibu terus melatah dengan menyebut : “Anakku, anakku, anakku ” apabila mendapati anaknya itu tiba-tiba keluar dari kotak berkenaan.
Itulah gambaran sebuah iklan yang disiarkan di stesen TV kita sekarang. Memasukkan adegan latah dalam sesebuah iklan, sitkom, drama, atau filem di negara ini sebagai salah satu unsur komedi bukanlah sesuatu yang luar biasa memandangkan latah adalah sebahagian budaya unik yang wujud dalam masyarakat Melayu.Lazimnya apabila melihat adegan latah itu, penonton akan berasa terhibur dengan skrip dan aksi yang hampir keseluruhannya dilakonkan. Akhirnya apa yang dilihat di kaca televisyen itu diamalkan pula oleh kebanyakan kita dengan mengusik individu yang dikenal pasti boleh melakukan aksi melatah secara spontan.
Namun, sedarkah kita bahawa latah sebenarnya adalah sejenis penyakit, khususnya jika gejala itu berlaku dalam keadaan yang keterlaluan, sering kali berlaku dan sukar dikawal oleh penghidapnya.Latah ialah sejenis penyakit saraf yang menyebabkan seseorang itu (biasanya perempuan) tidak sedar apa yang dilakukannya, suka mengikut perbuatan atau suruhan orang dengan tidak disedari, dan mengeluarkan perkataan atau membuat sesuatu dengan tidak disengajakan kerana terperanjat dan lain-lain.Mungkin kita sedikit terhibur apabila melihat aksi latah yang melucukan, tetapi percayalah bahawa tidak ada seorang pun daripada mereka yang menghidap penyakit latah mahukan diri mereka menjadi pelatah, hatta jika digelar pelatah paling popular sekalipun.
Justeru, apabila kita melihat seseorang itu melatah, kita sepatutnya mendoakan agar si pelatah itu sembuh daripada penyakitnya itu, serta dapat membuang dan mengawal tabiat terbabit daripada berulang.Dalam hal ini, apabila kita ketawa melihat seseorang itu melatah, kita seolah-olah mendoakan agar si pelatah itu terus kekal dengan penyakitnya itu. Kita seolah-olah berkata, biarlah ada seorang yang menderita kerana penyakit latah, asalkan ‘deritanya’ itu dapat menghiburkan ramai orang.Namun, tahukah kita bahawa jika tersilap langkah, usikan terhadap pelatah yang bertujuan untuk bersuka-suka boleh bertukar menjadi tragedi, lebih-lebih lagi jika pelatah sedang memegang objek tajam.
Nasihat saya, bersama-samalah kita menjauhkan diri daripada melakukan perkara yang boleh menyebabkan si pelatah melatah dan terus melatah.
Oleh : Dr Mohd Hilmi Abdullah.
p/s : aku pun melatah jugak..hahaha!!

:: Sihat dgn Wanita Cantik? ::

Wahai lelaki, ada berita baik untuk memastikan kesihatan terus terpelihara. Mudah saja, selalulah bertemu atau berdampingan dengan wanita cantik!
Ini dibuktikan menerusi kajian University of California seperti dipetik oleh Telegraph. Kajian mendapati kehadiran wanita cantik meningkatkan hormon testosteron dan kortisol lelaki.Hormon testosteron berfungsi sebagai pembangkit ghairah selain meningkatkan kesihatan dan memberi tenaga.
Hormon ini berada pada tahap tertinggi semasa lelaki berumur 20 tahun dan berkurang seiring pertambahan usia dan tempoh hubungan.Kortisol pula berfungsi menurunkan ketegangan urat-urat saraf dan meningkatkan kepekaan. Jika tahap kedua-dua hormon ini sama-sama meningkat, anggota badan pun akan terasa lebih sihat.
Kajian diketuai oleh Dr. James Roney itu melibatkan 149 pelajar lelaki berusia 18 dan 24 tahun yang dipertemukan dengan wanita cantik dan tentu sekali yang memikat hati.Selang beberapa minit pertemuan, air liur responden diambil dan diuji untuk mengetahui kadar hormon testosteron dan kortisolnya.Di sinilah satu fakta menarik ditemui. Hanya dalam masa lima minit berbual dengan wanita cantik itu, tahap testosteron mereka meningkat hingga 14 peratus manakala hormon anti tekanan kortisol meningkat sehingga 48 peratus.Tetapi berbeza pula apabila responden terlibat bertemu dengan rakan lelaki mereka.
Tahap testosteron dan kortisolnya malah menurun sehingga 7 peratus.Penjelasan mudahnya, semasa lelaki bertemu wanita cantik dan memikat, otaknya akan menghantar mesej pada kelenjar pituitari untuk mengeluarkan kedua-dua hormon tersebut.
Ketika hormon itu tersebar ke dalam badan, sistem metabolisme akan menjadi lancar dan tubuh pun akan terasa lebih bugar.Ternyata lebih menyihatkan tubuh badan selain tentunya membahagiakan ketika bersama wanita cantik berbanding melepak dengan rakan lelaki seperti yang selalu dilakukan oleh lelaki Malaysia di kedai-kedai mamak.
p/s : macam2..bertuah la laki yg dpt bini cantik! emmm...

:: Mencari sahabat ::

Jika kau ingin berteman, jgnlah kerana kelebihannya,
Kerana mungkin 1 kekurangan kau akan menjauhinya..

Andai kau ingin berteman,jgnlah kerana kebaikannya,
kerana mungkin dgn 1 keburukan kau akan membencinya..

Andai ko ingin bersahabat, jgn lah kerana ilmunya,
kerana apabila dia buntu, ko mungkin akan memfitnahnya..

Andai ko ingin seorang kawan, jgnalah kerana sifat cerianya,
kerana andai dia xpandai menceriakan ko mungkin akan menyalahinya..

Andai ko ingin bersahabat terimalah dia seadanya..
kerana dia seorang sahabt yg hanya manusia biasa..
jgn diharapkan semuanya sempurna kerana kau juga xsempurna..


p/s : i love my sahabat! :)

:: Facebook ::

Apa fungsi facebook? best sgt ke?
Jwpan aku : Woi! best siott!! ak dulu masa2 mula2 ada facebook snggup xtido seehhh..lyn peminat..yerrr..hahahah!!!
Ouch, dulu ada friendster je..dh amai mber yg ajak aku wat fb..
Jwpn aku : ahh..malas ah..mls la wat byk2..main fs je..fs ah best! ak xreti la guna fb..
Jwpan mereka : ada plak..fb ah lg best beb! fs boring ah! ko wat jela..msti amai yg add ko weh!
Jwpn aku lagi : Ha, tgk ah cmne..amai ckp best..nk try ah..xbest siap ah ko..putus sahabat aa! haha..:P
Agak lama jugak la aku nk create fb after 2..
then bila dh ada fb, ak rasa..
"adoi..pe benda ni.."
"eh, laa...die ni bg pe lak ni? cmne nk accept 2?"
" aduii..menatang pe lak kuar nih..."
"woi, ada chat siot! "
"apsal xleh upload pic lak!?"
"game? cmne leh terselit lak kt sini.."
"kad raya, wet raya, mknan, bnga, hug, love..woi..agak2 a..pe bnda ni??"
hahaha... mcm2 laa yg aku rasa..
then bila dh reti, asik gelak aje..yup, fb mmg best! btol la my bro ckp, "fif, fb lagi best!" and dia snggup dlete akaun fs die kerana fb! wow!! giatnye bro..rilekss aaaa bro....cool beb, cool2!!
haha.:P
Tp sbnarnya fungsi die sama je..dgn yg lain cm frienster, myspace, tagged,twiter,hi5..sama je..iaitu, menghubungkan orang yang anda kenal ataw xkenal, atau bru nk kenal, and ataupun sj nk wat2 kenal dengan lebih mudah. Cara pengoperasian fb agak lebih gampang dari friendster kot..ada game! ada gift! ada tok nujum! haha..ada kuiz ngok2..kelakor abiss! sakit perut aku gelak!! then, ada chat..fs n myspace pn ada chat gak kn..:)
Ak pn xtaw smpai umo bpe akn aku kekalkan akaun fs, fb n myspace aku..one day akan ku delete jugak...lagi2 bila dh kawen, beranak pinak..kot..tp xjugak..skg fb agak rasmi dlm urusan kerja...will c la cmne jngka hayat akaun2 aku ni...hehe..
p/s : layan je..as my hobby! :)

:: Materialistik ::

Apa kaitan org pempuan ngn materialistik? Yeke hnya org pempuan sj yg layak di beri pengiktirafan seperti ini? lelaki mcmana??

Apakah perasaan anda bila seseorang mengatakan anda seorang materialistik?
Kalo aku, wooo! marah beb! haha..sbb, ada someone ckp aku materialistik? emm..mugkin die xtaw pe mksud materialistik yg sebenar2 benarnya...

Bagaimana dgn anda semua kalo ada yg ckp cmtu? Ya, aku dgn ini dgn bangganya merasakan pasti ramai yang akan marah bila diri mereka dipanggil materialistik. btol x? Mengapa marah??

Apa makna yang anda berikan kepada materialistik? Apakah seorang materialistik adalah seorang yang tidak baik budi pekertinya? mybe "huish..buwok prangai ko nih..g amik wudhu cpt!" hahaha..:P

Masa org 2 ckp aku ni materialistik, aku gelak je..eh laa..yeke aku ni materialistik? hahaha..sape x love money? i love money.... ($____$)...Sape x LOVE money, angkat tgn cpt! aku nk tgk wajah2 itu..wow! sungguh 1 dalam sejuta! hahaha..material bkn berkenaan ngn duit semata2, tp jga terhadap kebendaan...
Cop! cop! Jika jawapan anda, “tidak semestinya”, mengapa marah bila dipanggil materialistik? materialistik mgkin akan myebabkan someone itu dilabel sbgai seorg yg berperngai buwok! freak! hehe..agaknye la kan..:)

Pertimbangkan bahawa anda tidak suka dipanggil materialistik, walaupun anda sememangnya materialistik, kerana ia bertentangan dengan suara hati anda. Cth, Seorang pencuri tidak suka dirinya dipanggil pencuri. Jika dia mempunyai seorang anak, dia tidak mahu anaknya berkahwin dengan seorang pencuri. Walaupun dia seorang pencuri, di dalam hatinya masih ada keinginan untuk kebaikan..kn?

Jadi, disebabkan aku telah dilabelkan sedemikian, ups bkn 1st time, tp dh byk kali aku kena kucai yg aku ni materialistik..ohh..kecil atiku..hukhuk, becoz at the same time ak xrasa yg ak mcm tu sgt..its normal..lg2 org pempuan..jadi sekali lg, dgn bangganya aku nk sedarkan mereka2 yg menggelarkan diri aku materilistik mngenai Apa makna sebenar materialistik?

let c.., Untuk memahami apa itu materialistik, bayangkan anda sedang melihat sebuah mahligai yang tersergam indah, atau sebuah kereta yang cantik melintasi di hadapan anda. Jika satu keinginan yang kuat timbul di dalam diri anda untuk memilikinya, ia adalah satu tanda jelas yang materialisma atau kebendaan adalah faktor utama yang mendorong kehidupan anda. Seorang yang benar-benar bukan materialistik tidak terpengaruh untuk mengejar kemewahan. Mereka lebih mementingkan untuk memenuhi tujuan kenapa kita manusia dibangkitkan ke dunia. Tetapi tuan2, puan2, para hadirin sekalian, eh...bkn, para pembaca sekalian, adik2, kakak, abg2, lagi2 kepada yg rasa die ensom..haha, atok dan nenek sekalian ye, ada kah manusia seperti ini wujud di muka bumi ini? (cewah..emo siot) mungkin ada, wow..1 dlm sejuta 2 kalo ada...tabikkkk!!!

Bagi aku, kita sepatutnya tidak marah bila orang mengata kita materialistik (padahal aku ckup pantang kalo org ckp aku cmtu..hahaha!). Kita seharusnya muhasabah diri untuk lihat benarkah kita materialistik. Kalau benar kita materialistik, adakah kita selesa dengannya atau kita ingin mengubah keinginan kearah tidak mementingkan kebendaan, atau dengan kata lain menuju kearah kerohanian.

Dgr ni, mengikut Maulana Wahiduddin Khan, maksud kerohanian adalah keinginan makhluk untuk berhubung dengan Penciptanya. Bagi orang Islam, solat adalah antara cara untuk berhubung atau berdialog dengan Penciptanya (Allah).

Ha,yg ni pulak, mengikut fahaman mereka yang melakukan meditasi, maksud kerohanian adalah menjauhkan diri dari perkara yang dianggap keduniaan. Biasanya mereka akan pergi ke gunung atau ke hutan, jauh dari rumah mereka untuk mendapat kerohanian..kahkahkah!!! duduk dlm gua jelah..kahkahkahh!!

p/s : eh..sape yg baca ni pun materialistik gak kn? kita geng!! jgn marah..haha!! :P

Sunday, October 4, 2009

:: My Fanatik! ::

Dicky Cheung married Jess Zhang
13 Jan 2009





P/s : wawawa..pujaan ak dh kawen..sedih2~ :P

:: attendance ::

Apsal amai lak yg wat blog kisah attendance ni? ahhh...xkira! xkira! ak pun nk wat gak blog kisah " mana attendance?" hahaha.. :P

Aah la beb..mana pegi attendance tuk arini ni n last week punye? xde pon? mmg dh xpenting kot..owhh..xpela.. g pun mmg ak selalu lupa nk register attendance tuk kelas ari kamis..hik3~ tp ak dtg taw! cuma lupa je nk register..mcm mana tu ek? emmm...mati la kalo ak xlayak amik final nt..tp bak kata Pendekar melayu, Hang Jebat, "huh! berani kerana benar! takut kerana salah! "
hahaha..aku? eh...x...x...ak x takut! hahaha..:P sbb ak benar..xcaya try tnya kat member2 lain, muka aku sntiasa je ada dlm kelas tu taw x..siap posing2 tngkap gmbr lg dlm kelas 2..kira backup tuk cover2 pe yg patut di masa soal siasat nt..cewah2! berkat minum susu grow..haha

p/s : umi n bai pun pelik xde attndce today?

:: Berjuanglah... ::

Hidup mmg penuh dengan perjuangan. Jika kita ingin berjaya dan menjadi manusia berguna kita mesti melalui sebuah proses yang kadang-kadang sgt menyakitkan. Xleh jadi cmi anak manja yang selalu nk dibantu dan dilayani oleh orang tua nya. sebabnya ia tidak baik untuk membentuk personaliti dan jiwa kita dalam menghadapi sebuah kehidupan yang sukar ini.

Ini adalah sebuah kisah yang sangat inspiratif untuk kita semua “renung- renungkan dan selamat beramal”.. kih3~ :P

Kisah ini dipetik dari sebuah buku yang sangat menarik dan sudah lama dibeli, tetapi baru sempat dibaca , yang berjudul..

Wat mcm suara Doremon --à Kisah ”setengah isi setengah kosong” !!

Begini kisahnye, di suatu mlm….tiba2…terdengar pintu diketuk! “Tok! Tok! Tok..”….. Eh..x..x…! gurau je..ni motivasi n inspirasi punye kisah..bkn cite suspen..sory3..hahahaha!! : D

Mcm ni kisahnye…….

Seorang anak sedang bermain dan terjumpa kepompong kupu-kupu di sebuah dahan yang rendah. Diambilnya kepompong tersebut dan nampak ada lubang kecil disana.
Anak itu terpegun mengamati lubang kecil tersebut kerana terlihat ada seekor kupu-kupu yang sedang berjuang untuk keluar membebaskan diri melalui lubang tersebut. Lalu nampaklah kupu-kupu itu berhenti mencuba, dia kelihatan sudah berusaha semampunya dan nampaknya sia-sia untuk keluar melalui lubang kecil di ujung kempompongnya.
Melihat fenomena itu, si anak menjadi kesian dan mengambil keputusan untuk membantu si kupu-kupu keluar dari kepompongnya. Dia pun mengambil gunting lalu mulai membuka badan kepompong dengan guntingnya agar kupu-kupu boleh keluar dan terbang dengan bebasnya.
Bila kepompong terbuka, kupu-kupu pun keluar dengan mudahnya. Akan tetapi, ia masih memiliki tubuh kembung dan kecil. Sayap-sayapnya nampak masih berkerut. Anak itu pun mulai mengamatinya lagi dengan tekun sambil berharap agar sayap kupu-kupu tersebut berkembang sehingga boleh membawa si kupu-kupu mungil terbang menuju bunga-bunga yang ada di taman.
Harapan tinggal harapan, apa yang ditunggu-tunggu si anak tidak kunjung tiba. Kupu-kupu tersebut terpaksa menghabiskan sisa hidupnya dengan merangkak di sekitarnya dengan tubuh kembung dan sayap yang masih berkerut serta tidak berkembang dengan sempurna. Kupu-kupu itu akhirnya tidak mampu terbang seumur hidupnya.
Si anak rupanya tidak mengerti bahawa kupu-kupu perlu berjuang dengan usahanya sendiri untuk membebaskan diri dari kepompongnya. Lubang kecil yang perlu dilalui akan memaksa cairan dari tubuh kupu-kupu masuk ke dalam sayap-sayapnya sehingga dia akan siap terbang dan memperoleh kebebasan.

P/s : pasni korg jgn jd mcm budak tu..gi gunting kepompong kupu2..sian kupu2 2..cacat seumor idup.. :(

:: Yg kami semua syg ::

Betapa indahnya di pagi syawal..
hurm....sejuk nye, rasa mls lak nk bgn..
nk tido je..~
Abah dtg kejut aku bgn pg tu..
bgn, mandi sunat raya..
nt g smbahyg raya.
aku? em..angguk2 je..ngantok la abah! mlm td tlg mama masak..
selesai mandi...
sarung baju raya..
warne pink..sama mcm mama! :)
rasanye pg tu aku paling glemer..hahaha!
baru je nk mekap..mama tegur,
nk g surau ni..cpt, xpyhla mekap..nt penuh xcukup tmpat!
ouch! lupa lak! surau kt kampung kecik je..he3..
ok mom! im ready! ^__^
Abah, atok, n adik2 dh tnggu kt luar uma..
waa..ensom2 adik kakak!
my daddy lak, cewah2..cm die je yg nk jd imam nt..
atok, pergh..cm nk gi mekah..haha..:P
aku & family,
sama2 jalan kaki gi surau..xjauh pun..
langkah2 kecik2..biar berdouble triple pahala aku kutip pg ni..
hehehe..
takbir mendayu2..
indahnye...
menusuk dlm hati..
aku pandang mama n abah..
tenang air muka dorg di pagi tu..
tenang tanpa "seseorang yg kami semua sayang"
di dalam surau..
aku terkedu..
sayu ati..
pandang kanan, nampak mama..
cntik mak aku ni..mcm aku gak kot..haha
pandang kiri?
sepatutnya ada "yg kami semua syg"
thn lepas "yang kami semua syg" ada di tepi sebelah kiri aku..
oh shit!
nk nangis je rasa..
tp tahan je..
dlm surau..
masa khutbah..
abah nangis..
sabar lah abah....kami semua kan masih ada?
lepas balik smayang,
kami semua g kubur..
kunjung kubur arwah tokwan n "yg kami semua syg"..
kami semua syg kn kakak!
kami baca yasin, adiah utk mereka pagi tu..
selamat hari raya..
kalo ko ada, mesti aku ko n mama boria pagi ni..
pkai bju raya sama!
selesai baca yasin..
sekali lagi..
air mata abah mengalir...
mengenangkan kakak..
yg kami semua syg..
sabarlah abah...tuhan sygkn akak sgt..

bckgrnd