~~~ Its Bad To Say Bad Things Behind One's Back, Especially When You Don't Even Know The Person..and I'm Fifa, Let Me Exist As I am, For I Simply Just Want To Be Me! ~~~
There was an error in this gadget

Tuesday, October 20, 2009

:: Bidayuh 3 ::

Kan dh ckp, mmg aku seorg yg rajin..ahaks! aku harap bkn kerana hari ini hari rabu yg menyebabkan aku terasa diri ini amat rajin sekali (bahasa lewah dh ni,kalo exam BM msti failed). pe yg korg rasa? korg rasa hnya hari rabu je ke aku tibe2 agak rajin? korg rase cmne? be honest la..huhu..aku rasa, tiap2 ari aku rajin..haha..rajin tido..tp arini aku rsa ajin sket..bgn awal..g fakulti, n dh balik dh pun..waa rajinnye..kalo my mom n my dad taw arini aku bgn awal, mesti dorg bangga yg anak mereka sudah pun berubah kearah era kerajinan!

ok. disebabkan masa itu emas (ayat ni lg..) aku akan senaraikan lg bhsa bidayuh yg aku taw..xbaik kedekut ilmu beb..xberkat..sebelum ni aku xpenah share ngn org bhasa ni, sbb tu smpai skg aku xfasih lg (balasan pd dri sndri kot.hehe) alaaa...bkn xnk share, tp malas la..kang buka cite sket je, sume nk tnya mcm2..g pon ak xfasih sgt, nk ajar org, diri sndri kena taw la..aku pasti aku bkn keturunan ayah pin untuk menghebahkan ajaran sesat x tentu hala..jd disebabkan aku taw darah yg mengalir dr tubuh aku ni jenis "berani kerana benar, takut kerana salah" hehe..xsesuai la..haha..aku share je pe yg aku taw walaupun sket..ini kalo aku terbitkan kamus pun baru 2helai je kot..hahaha.. :P

malas : ma-las
rajin : gi-ra-jak
bunga : bu-ngak
rumah : ra-mi
busuk : bu-uh
manis : bi-gula
tawar kurang gu-lok
pahit : pa-it
panjang : a-muh
jangan bising : aba ku-yak
gigi : jip-peh
ambil : tumit
mandi : ma-muh
bau : se-keh (sebutan emak)
tak : ka-e (sebutan epal)
boleh : bu-le (sebutan epal)
masuk : me-ret (sebutan emak)
tiada : a-nyap
habis : u-bo
buku : book
langsat : lang -sek (sebutan emak)
tandas : ja-man

**akam : merupakan pnggilan kepada org yg lebih tua
cth kalo nk bertanya kepada atok atau nenek :-
atok nk makan apa? : akam irak maan anih?

haa..cengitula lebih kurang..hehe..

p/s : cintailah bahasa anda.. ^__^*)

No comments:

Post a Comment

bckgrnd